• E-mail: kontakt@stolber.pl
  • Godziny pracy: pn.-pt.: 8.00 - 16.00
  • +48 733 793 172
Zasady rozmieszczania mebli kuchennych

Projektując kuchnię we wskazanej lokalizacji podstwową kwestią jest dostosowanie danej przestrzeni do wymagań domowników. Układ szafek, ich rozmieszczenie, wybór sprzętu AGD a także ilość szuflad i półek mają szczególny wpływ na późniejszą wygodę poruszania się po kuchni.

Trójkąt roboczy w kuchni jest główną zasadą, którą należy kierować się przy projektowaniu. Określa, w jakim miejscu powinny zostać umieszczone podstawowe urządzenia AGD; zlewozmywak, lodówka i kuchenka. Trójkąt robozy określa zasady ergonomii, które usprawniają przygotowywanie posiłków. Należy zwrócić szczególną uwagę na odległości, które powinny odzielać w/w sprzęty.

120-270 cm – pomiędzy lodówką a kuchenką,

90 lub 120-210 cm – pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką,

120-210 cm – pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem.

Warto pamiętać o podziale kuchni na trzy strefy, gdzie za przechowywanie będzie odpowiadała spiżarnia, szafki i lodówka. Obróbkę produktów i naczyń, które umożliwi zlewozmywak i zmywarka oraz gotowanie, w skład którego wchodzą blat roboczy, piekarnik i płyta grzejna.

Najczęściej sotoswane rozwiązania

Układy kuchni